ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Παθογόνοι Μικροοργανισμοί Στα Τρόφιμα

Τα τροφιμογενή νοσήματα προκαλούνται κυρίως από μικρόβια που έχουν επιμολύνει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Βασικές αιτίες των νοσημάτων αυτών είναι η μη τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής,το ανεπαρκές μαγείρεμα,η μη τήρηση ορθών πρακτικών παραγωγής τροφίμων.
Στην συνέχεια αναφέρονται μερικά παθογόνα μικρόβια και τα συμπτώματα που προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένα με αυτά.

Πως προκαλείται ένα τροφιμογενές νόσημα

Για να προκληθεί τροφιμογενές νόσημα πρέπει να συνυπάρχουν τρία στοιχεία:
Το τρόφιμο να έχει επιμολυνθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς
Το  μολυσμένο τρόφιμο να παραμείνει για αρκετό διάστημα σε κατάλληλες, για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας .
Κατανάλωση αρκετής ποσότητας τροφίμου ώστε να υπάρχει  σ’αυτή τέτοιος πληθυσμός μικροοργανισμών που θα είναι ικανός  να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Salmonella (Σαλμονέννα)

Η τροφολοίμωξη  με Σαλμονέλλα σχετίζεται κυρίως με την κατανάλωση ωμών πουλερικών ,αυγών , ψαριών ,γαλακτοκομικών προϊόντων ,θαλασσινών και σαλατών.Η περίοδος επώασης είναι από 6-48 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου .Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ναυτία ,εμετός στομαχικές διαταραχές,ήπιες διάρροιες,πονοκέφαλος,ενώ διαρκούν 1-2 μέρες μετά την εκδήλωση της δηλητηρίασης.

Listeria (Λιστέρια)

Η τροφολοίμωξη με Λιστέρια σχετίζεται κυρίως με την κατανάλωση ωμών και μαγειρεμένων πουλερικών ,ωμών κρεάτων ,ανεπαρκώς παστεριωμένου γάλακτος, μαλακών τυριών,παγωτού, λαχανικών .Σε  ήπιες μορφές λιστερίωσης τα συμπτώματα (εμετός ,στομαχικές διαταραχές ,κλπ)εκδηλώνονται τουλάχιστον 12 ώρες μετά την κατανάλωση ύποπτου τροφίμου .Σε έντονες μορφές λιστερίωσης τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν από μερικές μέρες έως 3 εβδομάδες μετά την κατανάλωση .Έντονες μορφές λιστερίωσης προκαλούν σηψαιμία ,αποβολή στις εγκύους ,μηνιγγίτιδα ,εγκεφαλίτιδα.

Bacillus Cereus(Βάκιλλος κηρώδης)

Βασική αιτία τροφικής τοξίνωσης (τροφοδηλητηρίαση)από B.Cereus είναι η διατήρηση ευαλλοίωτων τροφίμων εκτός ψυγείου για πολλές ώρες πριν σερβιριστούν.Βρίσκεται στο έδαφος,σε λαχανικά και σε πολλά ωμά τρόφιμα .Τρόφιμα που έχουν αναφερθεί ως ύποπτα για εκδήλωση τροφοδηλητηρίασης από B.Cereus  είναι μαγειρεμένα κρέατα και λαχανικά,μαγειρεμένο ρύζι ,κρέμες ,κλπ. Υπάρχουν δύο τύποι τροφικής τοξίνωσης από το παθογόνο αυτό .Η τροφοδηλητηρίαση τύπυ 1 χαρακτηρίζεται από στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Η περίοδος επώασης  είναι 4-16 ώρες μετά την κατανάλωση ύποπτου τροφίμου,με βασικά συμπτώματα ναυτία και εμετό.

Camplylobacter (Καμπυλοβακτήριο)

Βασικό σύμπτωμα της τροφικής λοίμωξης με καμπυλοβακτήριο είναι οι διάρροιες μέτριας ή έντονης  έντασης .Κυρίως το καμπυλοβακτήριο σχετίζεται με τροφοδηλητηριάσεις από ωμά πουλερικά,γάλα,προϊόντα κρέατος .Τα κύρια συμπτώματα τροφοδηλητητρίασης είναι πυρετός ,πονοκέφαλος ,ναυτία, μυϊκοί πόνοι,διάρροια, κοιλιακοί πόνοι ,πιθανή αιμορραγία.